måndag 5 oktober 2009

Crazy Friday med Champagne

Dekadens (förfall, urartning, kulturell nedgång), överslag eller bara oktoberfrossa? Vid fiskdisken börjar snålvattnet att rinna. Med krabba och hummer i säkert förvar får jag sedan syn på anklevermoussen...
Vad fick ni i bröllopspresent? Vinglas, linneduk eller liggunderlag? Edmond de Ayala fick ett slott i Aÿ, en Grand Cru-by i hjärtat av Champagne, i bröllopsgåva när han gifte sig 1860. Han hade rest till Aÿ för att studera just denna ädla dryck, och där blev han förälskad i rätt tös, systerdottern till Edmonds läromästare. De unga tu startade där champagnehuset Ayala, som under åren skaffat sig gott anseende. Sedan 2005 ägs det av Bollinger.
Ikväll dricker vi Ayala Brut 1999, 80% Pinot Noir 20% Chardonnay. Färgen är ljust gul mot nougat. I doften finner vi gula äpplen, grädde och ljust bröd. Rund utvecklad smak med gul mogen frukt. Det finns en pigg väl balanserad syra och bra fruktighet. Utan att kunna mycket om Champagne konstaterar vi att det här tycker vi är gott bubbel! Den går perfekt till anklevermoussen och fikonmarmeladen, och det gör ju inte direkt ont att dricka den till skaldjuren heller.
Fullmatad höstkrabba är sannerligen tidernas godaste och snabbaste snabbmat. Dela, ät och njut! Hummerköttet värms hastigt i lite salt smält smör, och äts utan krusiduller. Lille T har vid det här laget tröttnat på bebis-majskrokar och suger istället muntert på ett kex med anklever, typ som leverpastej fast bättre... Alla är nöjda.
Har ni inte gift er ännu? Varför inte önska er ett litet slott på den franska landsbygden?

Inga kommentarer: